Linux'e Virüs Bulaşır Mı?

Linux'e virüs bulaşır mı, bulaşmaz mı? Bu konuya açıklık getireceğim ancak virüsün ne olduğunu açıklığa kavuşturmak bu soruya cevap vermeden daha önemlidir. Çünkü virüsün ne olduğunu bilerek onun onun hangi platformlarda çalışabileceğini söyleyebiliriz.
Bilgisayar virüsleri, kullanıcının izni olmadan bilgisayarda çeşitli şeyleri yapmak için programlanmış bilgisayar programlarıdır. Bugün çeşitli amaçlar doğrultusunda yazılmış milyonlarca bilgisayar virüsü vardır. Bu amaçlardan başlıcaları şunlar olabilir. 

1. Gizli bilgilerin ele geçirilmesi.
2. Hackerlerin gizli amaçları; bunu biraz açmak gerekirse hackerlar saldırı yapmak için genelde başkalarının bilgisayarını kullanırlar. Buradaki amaç saldırganın kendi kişiliğini  gizlemek istemesi olabileceği gibi başka amaçlar da olabilir. Yani kurbana virüsü yutturduktan sonra kurbanın bilgisayarını proksi olarak kullanacak ve onun ip adresiyle başka bir bilgisayara saldıracaktır.
3. Reklam.
4. Zarar verme.
5. Takip

Virüslerin yazılma amaçları tabi ki bunlarla sınırlı olmayacaktır. Yüzlerce amaç yazabiliriz. Hatta şaka amaçlı yazılan virüsler dahil vardır. Ama en temellerini vermeye çalıştım. Şimdi bilgisayar virüslerinin hangi platformlarda çalışacağı konusuna gelelim. Bilgisayar virüslerinin hangi platformda çalışabileceği tamamen virüsü programlayan kişiyle alakalıdır. Programcı virüsün hangi işletim sisteminde çalışacağına karar verir ve ona göre virüsü yazar. Bugün yaygın olan yanlış bir bilgi de şudur: Linux'e virüs bulaşmaz. Peki virüs bulaşmaz da bu sistemde programlar nasıl çalışıyor? Sonuçta virüslerde bilgisayar programı değil midir?
Ubuntu'un resmi sitesinde Linux için yazılmış virüslerin olduğu zaten açıklanmıştır. Ancak Linux için yazılmış virüsler yaygın olmasa da bugün Linux virüslerinin yayılma oranında da artış vardır.
Linux için bugün bir de şöyle bir tehlike vardır ki bu tehlike de Windows virüsleridir. Normal şartlarda Windows işletim sistemi için yazılmış bir virüs Linux'e bulaşa bilir ancak çalışamaz. Bir  istisnai durum vardır ki Wine uygulaması Linux'e yüklendiği taktirde Windows programları Linux'te çalıştırılabilir. Eğer kullanıcı Windows yazılımlarını Linux'te kullanabilmek için bu programı bilgisayarına yüklemiş ise tamamen tehlikelere açık hale gelmiş demektir. Çözümü bilgisayarına bir anti-virüs uygulaması yüklemesidir. 

Linux İçin Anti-Virüs Programları:

Bugün Linux'te kullanılan anti-virüs yazılımları Windows virüslerini temizlemeye yöneliktir. Linux platformunda çalışan virüsler yaygın olmadığı için Linux virüslerini temizlemeye yönelik bir anti-virüs programı yazılmamıştır. Linux'te virüslerin yaygın olmaması sizin güvende olduğunuz anlamına gelmez. Yukarda da belirttiğim gibi istenilirse Linux için de virüs yazılabilir. 

Linux virüslerini temizlemek için neden bir anti-virüs yok? Bu aslında virüslerin yaygın olmadığı için diye geçiştirilen bir konudur. Evet aslında doğrudur. Ama daha doğru olanı ise anti-virüslerin çalışma mantığı ile ilgilidir. Anti-virüsler veri tabanlarında virüslerin kimliklerini tutarlar. Ve o kimliklere göre virüs tespiti yapılır. Linux'te ise piyasada dolaşan virüsleri kimliğini tespit etmek güçtür. Şöyle açıklamak gerekirse -atıyorum- Windows için yazılan on milyon virüs varsa bunun sadece bir bölümü tespit edilebilmiş ve tespit edilemeyen kısım ise tehlike saçmaya devam etmektedir. Virüs'lerin yaygınlığı Linux'te çok olmadığı için olan bir kaç yüz virüsün kimliğini tespit edebilmek her güvenlik firmasının harcı değildir.

Linux güvenli midir? Aslına bakacak olursanız Linux tamamen açık kapıdır. Ama Linux için yazılan virüsler yaygın değildir. Zaten genelde Linux için yazılan virüslerin çoğu hedefe yöneliktir. Bu yüzden genel kullanıcılar için fazla bir tehlike arz etmez. Ama istihbarat örgütleri olsun ya da devletin belli kurumları olsun bu konuda önlemlerini almaları gerekir.

Nedir bu önlemler? En iyi güzel önlem dikkat ve bilinçtir. Tanımadığımız -güvenmediğimiz- kaynaklardan veri alışverişi yapmamak, bilgisayarı açık bırakıp bir yere gitmemek gibi basit önlemler alınabilir.

Konuyu özetlemek gerekirse,  Linux'e virüs bulaşır. Ancak Linux virüsleri daha çok hedef amaçlıdır. Örneğin bir hacker bir sunucuyu hedef alır ve virüsünü ona göre yazar. Sonra bir şekilde o virüsü o sunucuya yüklemeyi dener. Genel kullanıcıları ise bu virüsler fazla etkilemez. Genel kullanıcılar için yazılmış virüsler de vardır tabi ama bulaşma ihtimali çok düşüktür.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum. Android de Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Andorid işletim sistemi için yazılan virüsler yaygınlaşmaktadır. Önlem almak için güvenilir anti-virüs uygulamalarından Android cihazınız için faydalanabilirsiniz. Ve Android uygulamalarını sadece Google Play mağazasından edinmekte fayda var.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Windows Shell Komutları (Tüm Komutlar)

KYK WiFi Maksimum Giriş Sorunu Ve Çözümü

Siber Güvenlik Önlemleri (Ayrıntılı Anlatım)