Kali Linux Nedir?
Kali Linux, sızma testleri için geliştirilmiş "debian" tabanlı, grafik arayüzlü açık kaynak kodlu bir Linux dağıtımıdır. Kali Linux, Backtrack 5 R3 işletim sisteminin bir devamıdır. Kali Linux kullanıcı arayüzü olarak GNOME arayüzünü tercih etmiştir ve diğer masaüstü seçenekleri mevcut değildir. Standart işlemcilerde çalıştırılabileceği gibi ARM işlemcilerde de kullanılabilir bir işletim sistemidir. İçerisinde çeşitli kategorilerde yaklaşık beş yüz adet araç vardır. Bu araçlar kullanıcıya büyük kolaylık sağlar.
Kali Linux Dağıtım Türleri
Kali Linux'un resmi web sitesinde altı farklı dağıtımı mevcuttur. Bu dağıtımlar şunlardır: Kali Linux 32 bit, Kali Linux 64 bit, Kali Linux 64 bit Light, Kali Linux 64 bit Light, Kali Linux 64 bit mini, Kali Linux 32 bit mini, Kali Linux armel ve Kali Linux armhf. İstenilirse Kali Linux 32 veya 64 bit Virtual imajı olarak da indirilebilir. Yine aynı şekilde Çeşitli ARM cihazlar için de imaj kalıpları mevcuttur. İstenildiği taktirde uygun cihaza göre bir imaj dosyası olarak da edinilebilir. Ayrıca Kali Linux açık kaynaklı olduğu için özelleştirmeye de açıktır. Bu amaçla özelleştirilebilir AMR dağıtımı da vardır. Bu dağıtım GitHub üzerinden script olarak dağıtılır.
Kali Linux'un Kullanım Alanları
Kali Linux hack ve güvenlik alanlarında çoğunlukla bilişim güvenliği uzmanları, ağ yöneticileri, yazılım geliştirciler, webmasterlar, adli bilişim çalışanları ve hackerlar gibi uzman kişi ya da kişilerce kullanıldığı gibi günlük hayatta sıradan kullanıcılar tarafından da kullanılır. Kali Linux'a GNOME grafik arayüzünün sağladığı kullanım kolaylığı onu herkes için tercih edilen bir işletim sistemi haline getirmiştir.
Kali Linux ile hemen her alanda sızma testleri yapılabilir. Bu sızma testlerinin genelini; network sızma testleri, wiriless sızma testleri, Ddos saldırı denemeleri, web uygulama sızma testleri, sosyal mühendislik sızma testleri, mobil sızma testleri, voip sızma testleri ve lan sızma testleri gibi çeşitli kategorilerde sınıflandırabiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder